Πεζοπορία

Το νησί προσφέρει πολλές διαδρομές μέσα από τα μονοπάτια του για τους φανατικούς της πεζοπορίας, οι οποίοι θεωρούν την Ίο ιδανική για να απολαύσουν το χόμπι τους. Ενδεικτικά κάποιες πεζοπορικές διαδρομές που μπορείτε να ακολουθήσετε ερχόμενοι εδώ είναι:

Άγιος Πρόκοπος – Περιβόλια – Επάνω Κάμπος – Ελληνικά – Γέφυρα – Πρετέση – Σκάρκος – Χώρα

Διασχίζοντας την παραπάνω διαδρομή φτάνοντας στον Επάνω Κάμπο μπορείτε να δείτε τις αναβαθμίδες που υπάρχουν εδώ και τους ελαιώνες. Συνεχίζοντας από τον Επάνω Κάμπο και φτάνοντας στα Ελληνικά θα συναντήσετε το εκκλησάκι της Παναγιάς που θα σας εντυπωσιάσει με την αρχιτεκτονική  του και το μέγεθος των πλακών που έχουν χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή του. Έπειτα μπορείτε να ακολουθήσετε τη διαδρομή για τον αρχαιολογικό χώρο Σκάρκος και να θαυμάσετε το λόφο με τα υπολείμματα της Πρωτοκυκλαδικής περιόδου.

 

Λιμάνι – Παραλία Βαλμά

Η πρόσβαση στην συγκεκριμένη παραλία είναι δύσκολη εξαιτίας της μεγάλης κλίσης χωματόδρομου. Οι φανατικοί της πεζοπορίας μπορούν να τον απολαύσουν ακολουθώντας το μονοπατάκι που βρίσκεται πίσω από το εκκλησάκι της Αγίας Ειρήνης και είναι περίπου 1 χλμ. Στο εστιατόριο που θα φτάσετε μετά από την δεκαπεντάλεπτη αυτή διαδρομή μπορείτε να ξαποστάσετε και να απολαύσετε τις νοστιμιές της τοπικής κουζίνας.

 

Πελεκανιά – Πατέλας Βιγλάρι – Μουσείο Γαΐτη – Θέατρο Οδυσσέα Ελύτη – Ανεμόμυλοι – Χώρα

Εξερευνώντας τα παλιά μονοπάτια αυτής της διαδρομής με όλες τις ομορφιές της να ξετυλίγονται μπροστά σας θα συναντήσετε το μουσείο Γαΐτη και τους πίνακες του ζωγράφου αλλά και έργα άλλων καλλιτεχνών που φιλοξενούνται κατά καιρούς εδώ. Σε αυτή την διαδρομή θα συναντήσετε και τους ανεμόμυλους οι οποίοι ήταν ενεργοί κατά το παρελθόν διασφαλίζοντας το αλεύρι για τους κατοίκους.

 

Χώρα – Άγιος Σπυρίδωνας – Περιβόλια – Άγιος Πρόκοπας – Πελεκανιά

Ξεκινώντας από τη Χώρα και περνώντας ένα από τα 365 εκκλησάκια, τον Άγιο Σπυρίδωνα, συνεχίζετε και φτάνετε στα Περιβόλια. Εδώ θα εντυπωσιαστείτε από την πλούσια βλάστηση και τα πολλά νερά που αναβλύζουν από τις πηγές. Θα συναντήσετε και το εκκλησάκι του Αγίου Πρόκοπου. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδρομής μπορείτε να απολαύσετε το όμορφο τοπίο τις παλιές κατοικίες εκ των οποίων κάποιες είναι εγκαταλειμμένες από τους ιδιοκτήτες τους αφού περισσότερο τις χρησιμοποιούσαν τους καλοκαιρινούς μήνες όπου και έκαναν τις αγροτικές τους δουλειές.

 

Χώρα – Παραλία Κολιτσάνι

Η συγκεκριμένη διαδρομή συνίσταται στον οδοιπόρο προκειμένου να θαυμάσει την ομορφιά της. Η παραλία Κολιτσάνι θα σας ανταμείψει με τα κρυσταλλένια νερά της μόλις φτάσετε εκεί.

 

Άλλες διαδρομές

Άλλες διαδρομές που μπορείτε να ακολουθήσετε με την επίσκεψή σας εδώ είναι:

Αγία Θεοδότη – Παλαιόκαστρο διαρκεί 1,5 ώρα και η απόσταση είναι 2.5 χλμ

Λιμάνι – Χώρα διαρκεί 15 λεπτά και η απόσταση είναι 1 χλμ

Μυλοπότα – Κλήμα – Πικρί Νερό – Μαγγανάρι πρόκειται για την ομορφότερη διαδρομή, η οποία μετά το Κλήμα έχει μεγάλο βαθμό δυσκολίας παρόλα αυτά η διαδρομή θα σας ανταμείψει.

Χώρα – Προφήτης Ηλίας διαρκεί 1 ώρα και 15 λεπτά και η απόσταση είναι 3 χλμ

Χώρα – Πύργος – Ψαθί διαρκεί 5 ώρες και η απόσταση είναι 10 χλμ

Χώρα – Τάφος Ομήρου διαρκεί 4 ώρες και η απόσταση είναι 9 χλμ


Scroll to top