Γεωγραφία

Νότια του συμπλέγματος των Κυκλάδων συναντάμε την Ίο, η οποία διοικητικά υπάγεται στην Περιφέρεια Κυκλάδων και συνιστά το Δήμο Ιητών. Η έκτασή της είναι 108,713 τ.χλμ και ο πληθυσμός της ανέρχεται στους 1838 κατοίκους κατά ΕΣΥΕ (απογραφή 2001). Η Ίος γειτνιάζει ανατολικά με την Αμοργό, δυτικά με τη Σίκινο  και νότια με τη Σαντορίνη .

Το σχήμα του νησιού είναι παραλληλόγραμμο. Το μήκος των ακτογραμμών της υπολογίζεται στα 87 χλμ εκ των οποίων τα 32 χλμ αποτελούνται από αμμώδεις παραλίες με τόσο καθαρά νερά που τέσσερις από αυτές είναι βραβευμένες με τη γαλάζια σημαία. Η ψηλότερη κορυφή είναι ο Πύργος ή Κάστρο (723 μ.) και ακολουθούν τα όρη Ξυλόδεμα (660 μ.), Κόστιζα (586 μ.) και Προφήτης Ηλίας (490 μ.). Επίσης, στο νησί υπάρχει και το οροπέδιο του Επάνω Κάμπου- το οποίο είναι πολύ έφορο και εδώ θα συναντήσετε το μεγαλύτερο μέρος των καλλιεργειών του νησιού- που περιτριγυρίζεται από λοφάκια. Το μεγαλύτερο μέρος του νησιού χαρακτηρίζεται ορεινό εφόσον καταλαμβάνει τα ¾ της συνολικής του επιφάνειας.

Το έδαφος της χαρακτηρίζεται άγονο. Χαρακτηριστικό είναι οι φοίνικες που θα συναντήσετε εδώ και δεν συνάδουν με το άγριο τοπίο το οποίο έχει γκρεμούς και βράχους. Όπως και στα περισσότερα κυκλαδίτικα νησιά έτσι και εδώ το πέτρωμα που κυριαρχεί είναι ο γρανίτης. Η χλωρίδα που συναντάμε περιορίζεται σε ρίγανη, θρούμπο, φασκόμηλο, θυμάρι, φλισκούνι, λαμπρές.


Scroll to top