Ίος

Η Ίος ή Νίος είναι ένα παραδοσιακό κυκλαδονήσι, όπου επικρατεί το λευκό των σπιτιών και των εκκλησιών και το γαλάζιο της θάλασσας. Οι εκκλησιές της 365, όσες και οι ημέρες του έτους, οι παραλίες της καταγάλανες με κρυστάλλινα νερά και η διασκέδαση στο full!

Δεν είναι τυχαίο ότι στην Ίο μαζεύονται τα καλοκαίρια νέοι και νέες απ' όλο τον κόσμο για να ξεφαντώσουν στα ατελείωτα μπαράκια και κλαμπάκια ως το πρωί, να κολυμπήσουν στα πεντακάθαρα νερά της και να απολαύσουν τον ήλιο στις αμμώδεις παραλίες της.

Η προέλευση του ονόματός της ποικίλει. Μια εκδοχή θέλει να έχει πάρει το όνομά της από τους Φοίνικες, που υπήρξαν κατακτητές της, και τη λέξη "Ιον" που σημαίνει πέτρες. Μια δεύτερη, θέλει να της το έδωσαν οι Ίωνες που και εκείνοι την είχαν καταλάβει. Τέλος, μια τρίτη και επικρατέστερη εκδοχή, θέλει να ονομάστηκε Ίος από τα ία (ή μενεξέδες), τα λουλούδια που ανθίζουν στο νησί.

Εκτός από τους πολλούς και διαφορετικούς λαούς που την κατέκτησαν και άφησαν τα ίχνη τους στο νησί, και ο Όμηρο, ο γνωστός ποιητής των Επών "Ιλιάδα" και "Οδύσσεια", διεκδικεί θέση στην ιστορία της Ίου. Η μητέρα του καταγόταν από το νησί, αλλά και ο ίδιος θάφτηκε εκεί, γεγονός που αποδεικνύεται από τον τάφο του στο λόφο του Πλακωτού.

Εν κατακλείδι, η Ίος είναι ένα μικρό νησί όπου συνδυάζει νυχτερινή ζωή, παραλίες, αξιοθέατα, πανηγύρια και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Παραδοσιακούς μεζέδες και γλυκά. Έχει χαρακτηριστεί η μικρή Ίμπιζα της ανατολικής Μεσογείου!!


Scroll to top