Τοπικές Γεύσεις

Πολλές είναι οι νοστιμιές που μπορείτε να γευτείτε στο νησί. Οι σεφ των εστιατορίων έχουν διατηρήσει το ελληνικό παραδοσιακό στοιχείο του νησιού και στην κουζίνα τους με αποτέλεσμα ο επισκέπτης να μπορεί να δοκιμάσει την ντόπια νιώτικη κουζίνα.

Νοστιμιές που μπορείτε να βρείτε στην τοπική κουζίνα είναι παραδοσιακό πικάντικο μπουγιουρντί (αυγά, φέτα, ντομάτα και πιπεριές), κατσίκι με μέλι, κατσίκι γεμιστό και γαρνιρισμένο με πατάτες, κοτόπουλο γεμιστό με ρύζι και σταφίδες, σνίτσελ χόφμαν, ρεβυθοκεφτέδες, ντοματοκεφτέδες, ματιές με ρύζι και σταφίδες, λιαστές μαρίδες, τσιμέτια (ντολμάδες με κολοκυθοανθούς και γέμιση ρυζιού), μάτσι (χειροποίητη χυλοπίτα), μερμιτζέλι (χειροποίητο κριθαράκι), λευκό κεφαλοτύρι (αλμυρό και πικάντικο), γραβιέρα, ξινό (λευκό μαλακό τυρί), γλυκιά μυζήθρα, σκωτύρι (μυζήθρα με αρωματικά βότανα), χορτόπιτες (άνηθο, μάραθο και κρεμμυδάκια), λαδόψωμο (καρπόσχινο και μάραθο ή σταφίδες), γιαούρτι με γλυκό καρότο, νιώτικο παστέλι (θυμαρίσιο μέλι και σουσάμι), αυγοκαλάμαρα (τηγανίτες), σούγλη (μικρές τηγανίτες με αλεύρι, νερό και λάδι), μυζηθρόπιτες ή μελιτίνια (τηγανίτες στο φούρνο με μαστίχα και φρέσκια μυζήθρα), αμυγδαλωτά (τριμμένη αμυγδαλόψυχα, αυγά, ζάχαρη, ανθόνερο), παστωτά σύκα (ξερά σύκα δεμένα με σουσάμι), καλασούνια ή καλτσούνια (πιττάκια με φύλλο και γέμισης μυζήθρας), μαζάλη (κρέμα γλυκιά), σάρπη (πηχτό γάλα), μοσέντα ή καρπουζόπιτα (χυμός καρπουζιού, ζάχαρη, αλεύρι, σουσάμι, μέλι και κανέλα), γλυκό καρπούζι (φλοιός καρπουζιού με μέλι, κανέλα και γαρίφαλα), πελτές (χυμός κυδωνιού), γλυκιά κολοκυθόπιτα.

 


Scroll to top